DUVAR:
Duvar, doğal ya da yapay yapı materyallerini üst üste koymak suretiyle elde edilen bir yapıdır. Duvarlar, parçaları birleştirici bir madde kullanarak yapılabildiği gibi doğrudan doğruya parçaları üst üste yığarak da elde edilir.
Doğal yapı malzemesi kalker ve silis taşlarıdır. Bunlar üzerleri işlenmeden pürüzlü olarak bırakılabildiği gibi, işlenerek de kullanılabilir. Çok ileri bir sağlamlığın aranmadığı durumlarda akarsu yataklarından toplanan taşlar kullanılır. Daha sağlamlık için taş ocaklarından taş sağlanır ve özel olarak işlenir.
Yapay duvar malzemelerine örnek olarak ise; kerpiç briket, tuğla, gazbeton(YTONG), cam tuğla, ahşap, alçıpan ve beton panelleri sayabiliriz.
Yöreden yöreye duvar yapımında kullanılan malzemeler farklılık gösterdiği gibi duvarların inşa şekli de farklılık gösterir. Örme, yığma, dizme, yapıştırma teknikleriyle duvar örülebilir.
SIVA:
Yapı dış kabuğunun atmosferden gelen nem ve suyu engellemesi yani suyu dışarı verebilme yeteneği, yapının güvenliği ve uzun süre kullanılabilirliği açısından son derece önemlidir. Bu konuda bilinen en eski çözümlerden birisi, yapı duvarlarının sıvanmasıdır.
Sıvaların görevi sadece yapıyı güzelleştirmek değildir. Sıvanın, bunun ötesinde birçok önemli görevi vardır.
Sıva, duvarların iç ve dış yüzeylerini, kaba yapının bütün derzlerini ve pürüzlerini örter.
Sıva sayesinde duvar ve tavanlardaki düzgün olmayan yerler düzeltilir, içte duvar kağıdı ve boya için pürüzsüz alanlar oluşturulur.
Fakat daha da önemlisi, sıvanın yapının nem miktarı ve ısı korunumu konusundaki ayarlayıcı etkisidir.
Bundan başka sıva, ses yalıtımında ve genellikle yapının yangına karşı korunmasında vazgeçilmez bir etkendir.
Sıva, çeşitlerine, yapıdaki kullanım alanına, tabaka olarak yapısına, sıva harcındaki bağlayıcı malzemelere, yüzeyinin değerlendiriliş şekline ve yapılışına göre çeşitlere ayrılır.